2019-10-02 13:12Blogginlägg

Är det dags för kontorshyrorna att minska?

Kontorshyrorna har ökat varje år sedan 2012 och ligger nu på historiskt höga nivåer i storstäderna. Men hur ser utvecklingen ut framöver?

Under de senaste åren har en gynnsam expansiv finanspolitik med låga räntor och stark konjunktur skapat ett förmånligt klimat för företagens goda resultatutveckling. Det har bidragit till hyrestillväxten.

– Med tanke på den snabba utvecklingen av hyrorna och den konjunkturavmattning vi nu ser komma är förväntningarna på fortsatt ökande hyror framöver måttliga. Få indikatorer tyder på större förändringar inom det kommande året. Men samtidigt visar en aktuell undersökning på att ungefär hälften av marknadens aktörer ändå tror på ökade kontorshyror i Stockholm och Göteborg, säger Jan Tärnell, affärsområdeschef värdering och analys på Svefa.

 Framtidens företagskluster

För många företag är det mycket viktigt att befinna sig på rätt plats. I Stockholm märks det tydligt att allt fler företag letar sig ut från innerstaden och skapar nya företagskluster utanför tullarna. Starka hyresgäster varav flera myndigheter, Academic Work och Telenor har valt att flytta kontoren till mindre centrala delar av staden.

– Flera områden som till exempel södra sidan av Stockholm är inne i en utveckling- och expansionsfas där man just nu bygger stora volymer kontorslokaler, inte minst kring Fredriksdal i Hammarby Sjöstad och på sikt i Slakthusområdet men även norr om stan kring Solna och Hagastaden. Det finns en stor utvecklingspotential i dessa områden och hyran relativt Stockholms innerstad är betydligt lägre.

En viktig faktor som påverkar hyresutvecklingen är företagens ekonomi och expansionsplaner. Även utbudssidan påverkar såklart. I dag finns en relativt stor mängd pågående och planerade kontorsprojekt, framförallt i Stockholm. En ökning av utbudet i kombination med försämrad konjunktur talar för en mer dämpad hyresutveckling under hösten och våren.

På jakt efter ny lokal?

Är det dags att leta efter nya lokaler till hösten tipsar Jan om att tänka långsiktigt. Var medveten om hur lokalbehovet kan komma att utvecklas så att ni möjliggör för en viss expansion. Hur anpassningsbara och yteffektiva är de lokaler ni tittar på?

 – Trenden med mer yteffektiva lokaler fortsätter och man tittar mer på hyreskostnad per medarbetare än hyra kronor per kvadratmeter. Kommunikationsläget är också något som vi ser blir allt viktigare. Att det finns tillgång till goda kommunikationsmöjligheter är viktigt för att kunna attrahera duktiga medarbetare, säger Jan Tärnell.


Om Objektvision

Objektvision.se är en oberoende marknadsplats för företag som söker och erbjuder lediga lokaler och kommersiella fastigheter i Sverige. Sedan 1998 har vi hjälpt dig som söker lediga lokaler, fastigheter, företag och mark att snabbt och enkelt hitta rätt objekt. Enligt den officiella mätplatsen för svenska sajter, KIA-index, har objektvision.se ungefär 47 000 unika besökare varje vecka. Vår marknadsplats innehåller just nu över 13 000 annonser från fler än 2 000 olika fastighetsägare, förvaltare och förmedlare. Vi hyr eller säljer inte några egna objekt, utan är den oberoende länken mellan annonsör och sökande.


Kontaktpersoner

Peter Bergström
VD
Peter Bergström