2020-03-18 09:19Blogginlägg

Hitta gömda skatter! ”Skapa värden genom att tänka kreativt.”

Eva Henriksson, Affärsområdeschef VasakronanMan blir lätt hemmablind, men det finns ofta massor av outnyttjade utrymmen och större potential än man tror. Särskilt i gamla fastigheter, säger Eva Henriksson som är affärsområdeschef på Vasakronan.

Dina lokaler kan ha mer potential än du tror. Genom kreativt tänkande går det att upptäcka nya användningsområden för befintliga utrymmen – eller till och med hitta gömda platser som du inte visste fanns. Det är extra viktigt i lite tuffare tider. Vi pratade med tre fastighetsägare som tänkt om och tänkt nytt gällande befintliga ytor.

– Man blir lätt hemmablind, men det finns ofta massor av outnyttjade utrymmen och större potential än man tror. Särskilt i gamla fastigheter, säger Eva Henriksson som är affärsområdeschef på Vasakronan.

Mellan 2016 och 2018 arrangerade Vasakronan därför ”Skattjakten”, en intern tävling med enkla regler: förvaltningsorganisationen fick uppdraget att hitta outnyttjad potential som antingen ökade intäkterna eller minskade kostnaderna för företaget. Vidare skulle idéerna vara genomförbara eller kunna påbörjas inom ett år. Vinnarna utsågs till ”Årets Indiana Jones”.

– Vi ville göra något roligt och landade i en tävling, säger Eva och skrattar. Vi fick uppåt 40 bidrag de åren. I dag jobbar alla med det här synsättet på Vasakronan. Alla tänker kreativt för att se potential i de hus som vi har, säger Eva.

Eva Henrikssons personliga favoritskatt är den som hittades i det 72 meter höga, övergivna Telefonplanstornet i Stockholm. Idén var att omvandla de tomma hisschakten till studentbostäder. Och mycket riktigt: i dag huserar de nedre delarna av tornet sex stycken studentbostäder på 24 kvadratmeter var.

– Vi investerade flera miljoner i lägenheterna. Det kanske låter mycket, men vi fick dem uthyrda direkt och skapade ett fördubblat marknadsvärde. Ytterligare en dimension är att vi kunde ge studenter nya lägenheter. Telefonplanstornet är ett bra exempel på hur man kan skapa värden genom att tänka kreativt.

Den som inte hittar dylika skatter behöver dock inte misströsta. Det kan vara minst lika värdefullt att vara anpassningsbar och snabbt kunna konvertera befintliga lokaler för att matcha nya hyresgästers behov.

– Det är jätteviktigt att kunna erbjuda flexibilitet. I dag jobbar vi med att förtidsanpassa lokaler och erbjuda flexibla hyresupplägg, säger Eva Henriksson.

Anders Hägglund är affärsområdeschef på Castellum. En av företagets större fastigheter i Sollentuna går nu från kontor till lägenhetshotell i Stockholm Hotel Apartments regi. I den första etappen skapades 50 hotellrum och till sommaren ska ytterligare 60 rum stå färdiga.

– Den generella vakansgraden i Stockholms ytterområden är 10 procent. Därför gäller det att vara effektiva och hushålla med det man har. Stockholm Hotel Apartments är en långsiktig och trygg affär med fullt uthyrda lokaler, säger Anders Hägglund.

Även Atrium Ljungberg vittnar om fördelarna med att vara ett kvicktänkt fastighetsbolag. Ett exempel är den 40 000 kvadratmeter stora fastighet som de äger på Liljeholmen i Stockholm. På bottenvåningen, där det tidigare låg kontorsplatser, har Atrium Ljungberg skapat plats för Boulebar, vilka öppnat en 1 300 kvadratmeter bouleanläggning med tillhörande restaurang. Mikael Gillerlöv är fastighetschef på Atrium Ljungberg.

– Vi ville testa ett nytt spår. Något som kunde ge liv och rörelse dygnet runt på platsen. Det blev snabbt en attraktiv destination. För oss har det här inneburit ett positivt tillskott för fastigheten. Vi har ingen vakans alls, säger Mikael Gillerlöv och tipsar:

– Jag tror att man ska vara lyhörd för vad hyresgästerna vill ha och samtidigt skapa en tydlig plan för de hus som man vill se ska utvecklas.


Om Objektvision

Sedan 1998 har Objektvision.se varit Sveriges ledande marknadsplats för lediga lokaler, kommersiella fastigheter, mark och företag till salu. På vår webbplats marknadsförs Sveriges utbud av kommersiella objekt och marknadsplatsen har 50 000 unika besökare varje vecka. Vi hyr eller säljer inte några egna objekt, utan är den oberoende länken mellan annonsör och sökande.


Kontaktpersoner

Peter Bergström
VD
Peter Bergström