2019-12-17 09:35Blogginlägg

Skellefteå expanderar

Bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

 

Bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå är i full gång. För kommunen innebär etableringen tillväxt och nya möjligheter. Så här ska Skellefteå växa med Northvolt.

 

En norrländsk kommun med mindre än 100 000 invånare. Det är scenen för den största industrisatsningen i Sverige i modern tid. Hur gick det till när Northvolt valde Skellefteå? Och hur kommer Northvolts batterifabrik att förändra situationen för stadens invånare, näringsliv – och fastighetsbransch?

 

Anja Palm är biträdande näringslivschef i Skellefteå och har varit med från start. 

 

– Den här etableringsprocessen var speciell, inte bara på grund av storleken. Northvolt gick ut med en offentlig förfrågan i mars 2017. De var transparenta hela tiden och oerhört effektiva. Redan i oktober 2017 kom beskedet att fabriken byggs i Skellefteå, säger Anja Palm.

 

Snabbheten och transparensen är utmärkande för Northvolts agerande och har också bidragit till att skapa en positiv stämning kring projektet lokalt i Skellefteå. Att kommunen redan från start kunnat engagera näringsliv och samhälle har gjort att många känt sig delaktiga.

 

Avgörande för etableringen

 

Vad var det då som avgjorde till Skellefteås fördel? Till att börja med fanns de fysiska förutsättningarna i form av 200 hektar mark och tillgång till grön förnyelsebar el. Det finns också ett fungerande näringsliv på platsen att samarbeta med samt en kommun som verkligen hade viljan att bli en partner och satsa på projektet.

 

Anja Palm menar att andra företag som letar efter nya platser att etablera sig på kan inspireras av Northvolt. De är öppna för nya idéer och ser möjligheter bland annat i rekryteringen av personal från grupper som andra kanske inte satsat på.

 

– Vi märker redan nu att Northvolts närvaro attraherar andra aktörer. Handel, restauranger, konsulter, gym och andra verksamheter som vi tidigare jagat för att få hit kommer nu helt av sig själva, säger Anja Palm.

 

Nya fastigheter behövs

 

Även stadens fastighetsbransch påverkas. Från att det tidigare knappt har byggts några nya bostäder planeras nu flera tusen lägenheter och småhus att byggas de kommande åren. Det kommer också att byggas i orter strax utanför Skellefteå och kontor- och industrifastigheter kommer att behövas. Staden har snabbat på alla investeringar inom infrastruktur som behövs för att växa som stad, till exempel investeringarna i Port of Skellefteå.

 

– Vi har snart sålt slut på den mark som finns och vi har också börjat ta in intresseanmälningar till de 30 nya hektar mark som tillkommer nästa år, säger Anja Palm.

 

Se fler markobjekt i Skellefteå kommun här >>


Om Objektvision

Sedan 1998 har Objektvision.se varit Sveriges ledande marknadsplats för lediga lokaler, kommersiella fastigheter, mark och företag till salu. På vår webbplats marknadsförs Sveriges utbud av kommersiella objekt och marknadsplatsen har 50 000 unika besökare varje vecka. Vi hyr eller säljer inte några egna objekt, utan är den oberoende länken mellan annonsör och sökande.


Kontaktpersoner

Peter Bergström
VD
Peter Bergström