2019-04-11 12:49Blogginlägg

Techboom i Åre

House Be, ÅreHouse Be, Åre

I Åre har näringsliv, kommun och fastighetsbransch jobbat tillsammans för att stärka entreprenörskapet i regionen. Resultatet – en startup-hub som ger ringar på vattnet.

Miljöerna vi arbetar i förändras och speglar vår tid. Ytor som tidigare var kontorshotell designas i dag allt oftare för coworking. Färre stängda kontorsrum och fler gemensamma ytor, aktiviteter och samarbeten över företagsgränser. 

– House Be i Åre är ett exempel på hur olika aktörer kan gå samman och skapa något nytt. För att vara en framgångsrik fastighetsägare i dag måste man samarbeta. Det är nyckeln. Och det handlar inte om att utveckla en enskild fastighet utan om att se helheten och vara med och ta ansvaret för att utveckla en hel stad, säger Mia Forsgren, kommunikationschef på Diös Fastigheter som äger fastigheten som House Be finns i.  

House Be öppnade upp dörrarna 2016 och har på kort tid blivit en samlingsplats för entreprenörer och startups inom tech i Åre. 80 företag är anslutna och antalet ökar med ungefär en i veckan. Företagen har utöver arbetsplats även tillgång till finansiering, coachning och andra stödjande insatser beroende på grad av medlemskap. I december 2018 bildades koncernen NorthWorx tillsammans med coworking-operatörerna Great Space från Sundsvall och Hink i Härnösand. Tillsammans har NorthWorx fem siter och tre till håller på att byggas med totalt mer än 220 anslutna företag.

Platsobundet samhälle

Åre är en attraktiv plats som lockar många med sin kultur av entreprenörskap och framåtanda.

– Jag tror att vi inom tio år har en väldigt stor hub inom tech i Åre med universitetsutbildningar och företag med Åre som sin självklara bas. I ett alltmer platsobundet samhälle vad gäller jobb, blir platsen man väljer att bo och leva på viktigare än att bo på en plats endast för att jobben finns där. Därför tror jag på Åre som ett av Sveriges bästa varumärken för att ha kul och leka fast man är vuxen, har en enorm potential, säger Martin Söderström, tillväxtchef på Åre kommun.

Stor efterfrågan på kontor väntas

Både kommunen och Diös Fastigheter framhåller vikten av att mixa olika aktörer för att skapa dynamik och utveckling av näringslivet. Där spelar House Be som mötesplats en viktig roll.

– Det är viktigt att också få in de stora aktörerna i de små sammanhangen. Stora och små företag har mycket att vinna på att dela erfarenheter med varandra, säger Mia Forsgren.

Och för Åre kommun är samarbete med fastighetsbolagen av yttersta vikt om man ska kunna bibehålla den takt utvecklingen går i just nu.

– Vi klarar oss på de kontorslokaler vi har max ett par år till. Men jag tror att området runt campus kommer att utvecklas och att många företag kommer att flytta ut ur House Be när de växer, vilket gör att vi troligen kommer att se fler företag utspridda på en större geografisk yta, säger Martin Söderström.

Se objekt från House Be >>


Om Objektvision

Sedan 1998 har Objektvision varit Sveriges ledande marknadsplats för lediga lokaler, kommersiella fastigheter, mark och företag till salu. På vår webbplats marknadsförs Sveriges utbud av kommersiella objekt och marknadsplatsen har över 47 000 unika besökare varje vecka. Objektvision ägs idag av den finska mediekoncernen Alma Media.


Kontaktpersoner

Peter Bergström
VD
Peter Bergström