2019-10-31 14:02Blogginlägg

Värmdö kommun bereder ny plats för näringslivet

 

På Värmdö har kommunen satsat på ett tätare samarbete med näringslivet. Digitala hjälpmedel och dialog gör kommun, näringsliv och hela samhället till vinnare.

 

Sveriges kommuner spelar en viktig roll när det kommer till att skapa en miljö för företagande som stimulerar ekonomisk tillväxt. En viktig del i den processen är att hitta mark eller en lokal för att bedriva sin verksamhet. Finns ingen plats tillgänglig kommer företagen att söka sig till andra områden.

 

– För bara två år sedan var vårt arbetssätt helt annorlunda. Då ringde företagarna som letade lokal direkt till oss på näringslivsavdelningen. Sedan undersökte vi och återkopplade till företaget. I dag har vi kopplat på Objektvisions plattform och hänvisar till den. Där finns alla kommunala objekt, likväl som privata alternativ, samlade på ett och samma ställe, säger Sofia Brorsson, näringslivschef på Värmdö kommun.

 

Samlad information

 

Att samla all information om mark och lokaler på Objektvision och aktivt hänvisa dit är bara ett exempel på hur kommunen, i de fall det är möjligt, satsar på digitala lösningar för att lösa enkla frågor. Det frigör sedan tid och resurser som näringslivsavdelningen kan använda för att besvara mer komplexa frågeställningar.

 

– Vi har märkt en tydlig effekt av det här arbetet i att det kommer in betydligt färre frågor till oss. Jag gör också mycket företagsbesök och företagarna själva tycker att det här är jättebra. Många kände inte till Objektvision sedan tidigare men har stor nytta av sajten i dag, säger Sofia Brorsson.

 

För kommunen företagen leder den förändrade arbetsprocessen till stora tidsbesparingar. Som näringslivschef i kommunen ingår Sofia Brorsson sedan årsskiftet i kommunledningsgruppen och frågorna ligger även i kommunstyrelsen. Det gör att frågan naturligt hamnar högre upp på agendan och synliggörs på ett annat sätt.

 

Nära samarbete

 

För Sofia Brorsson och hennes kollegor har utvecklingsarbetet också resulterat i så kallade ”dialoglabb”. På labben möts tjänstemän, politiker och företagare för att tillsammans lösa konkreta problem. Det är ett lösningsfokuserat forum som skapar en framåtrörelse och genererar mycket nya idéer.

 

– En konkret förbättring som vi jobbar med just nu är att varje företagare som kontaktar oss ska kunna följa ärendestatus online, och slippa upprepa sin fråga till olika avdelningar. Genom ärendestatusen blir kontakten mer transparent och förväntningarna kan sättas på rätt nivå, säger Sofia Brorsson.

 

Se lediga lokaler i Värmdö kommun här


Om Objektvision

Objektvision.se är en heltäckande och oberoende marknadsplats för företag som söker och erbjuder lediga lokaler och kommersiella fastigheter i Sverige. Sedan 1998 har vi hjälpt dig som söker lediga lokaler, fastigheter, företag och mark att snabbt och enkelt hitta rätt objekt. Enligt den officiella mätplatsen för svenska sajter, KIA-index, har objektvision.se ungefär 47 000 unika besökare varje vecka. Vår marknadsplats innehåller just nu över 13 000 annonser från fler än 1 500 olika fastighetsägare, förvaltare och förmedlare. Vi hyr eller säljer inte några egna objekt, utan är den oberoende länken mellan annonsör och sökande.


Kontaktpersoner

Peter Bergström
VD
Peter Bergström